Reminiscence | Solo |galerie dudokdegroot

Reminiscence | Solo |galerie dudokdegroot

Reminiscence | Solo tentoonstelling bij galerie dudokdegroot
Lauriergracht 80 Amsterdam

Opening 27 oktober 2018

Uilenbroek toont het verleden van het proces door wat er buiten de kaders plaatsvindt. Hij benadrukt de handeling en onderzoekt de hiërarchie van vorm en restvorm.

In de nieuwe solo tentoonstelling ‘Reminiscence’ gaat Uilenbroek dieper in op een aantal series zoals Ghost Image After Glow, en S.O. Ook heeft hij nieuwe series ontwikkeld zoals Hyaline en Tape Figuration waarin tape en nabeeld een hoofdrol spelen.

Geestbeeld, nabeeld, spookbeeld: fraaie termen uit het jargon van de zeefdrukker. Ook Vincent Uilenbroek (1980), die bovenin kunstenaarsinitiatief Horizontaalverticaal een kleine zeefdrukstudio en dito schildersatelier heeft, gebruikt vaak het woord ‘geestbeeld’. Dat is de vorm die op het gaas van het zeefdrukraam overblijft nadat het eigenlijke werk is gedaan. Een restvorm, het residu van het drukproces, is daarmee de basis van Uilenbroeks oeuvre. Met chemische stoffen als haze remover en activator voor anti-ghost kun je die sporen weer uit je raam spoelen, maar je kunt ze ook gebruiken als het nevelige, mistige begin van een nieuw werk.

Joost Pollman